Zaharova iznela strašne tvrdnje u javnost, pa svima uterala strah u kosti: Ruskinja brutalna - ne igrajte se!
Marija Zaharova, Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

UKRAJINA PLANIRA PROVOKACIJU?

Zaharova iznela strašne tvrdnje u javnost, pa svima uterala strah u kosti: Ruskinja brutalna - ne igrajte se!

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova objasnila je kako Kijev planira da lažno optuži Rusiju za kršenje Konvencije o hemijskom oružju

Objavljeno: 21:47h

Ukrajinske oružane snage nastavljaju da sistematski koriste toksične hemikalije poput hlora, amonijaka, amonijum nitrata, sumporne kiseline, protiv jedinica Oružanih snaga Ruske federacije i civila, kao i službenika civilne uprave, upozorila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući saznanja Ministarstva odbrane da se Ukrajina priprema da izvede provokaciju uz upotrebu hemijskog oružja, a da kasnije za to okrivi Moskvu.

Zaharova podseća i da su od februara 2022. godine, Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV), Savet bezbednosti UN i Generalna skupština UN u više navrata objavljivali detaljne podatke koji ukazuju na široku upotrebu toksičnih supstanci od strane režima u Kijevu, kao i provokacije koje organizuju Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji sa ciljem da optuže Oružane snage RF za slične aktivnosti.

"Razlog za to je političko pokroviteljstvo i stvarno odobravanje ovakvih zločina iz Vašingtona, Berlina, Londona i Pariza", rekla je Zaharova.

Ona navodi kako Ukrajina, između ostalog krši i odredbe članova Konvencije o hemijskom oružju, Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961, ali i Konvencije o psihotropnim supstancama iz 1971. godine.

"I to da ne pominjemo pretnju ekološke katastrofe koju redovno i namerno stvaraju oružane formacije kijevskog režima u industrijskim hemijskim preduzećima Donjecke i Luganske Narodne Republike Ruske Federacije, kao i u Sumskoj, Harkovskoj i Odeskoj oblasti. Atmosfera nekažnjivosti koju stvara kolektivni Zapad daje režimu u Kijevu odrešene ruke da izvrši zločine većih razmera koji uključuju upotrebu toksičnih hemikalija", navodi portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ona ističe da su saznanja da ukrajinska strana, uz aktivnu pomoć zapadnih zemalja, planira da izvrši niz provokacija u zoni Severozapadnog vojnog okruga usmerenih protiv Rusije – pouzdana.

"Trenutno pripremaju i sprovode set mera u cilju falsifikovanja baze dokaza sa ciljem daljeg optuživanja Ruske Federacije za kršenje odredbi Konvencije o hemijskom oružju tokom vođenja neprijateljstava", dodaje Zaharova.

Prema podacima ruskih nadležnih organa, u periodu od jula do septembra zemlje NATO-a isporučile su Ukrajini više od 70 jedinica savremenih tehničkih uređaja za otkrivanje i fiksiranje toksičnih materija, kaže ona.

"Istovremeno, kako u Ukrajini, tako i u bazama specijalizovanih centara za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu zemalja Alijanse, sprovedena je obuka za zaposlene u agencijama za sprovođenje zakona i specijalnim službama Ukrajine, na osnovu primer Sirije, 'slučaja Skripalj' i navodnog 'trovanja' Navaljnog, i to metodama kao što su falsifikovanje činjeničnog materijala, stvaranje neophodne 'dokazne' baze, kao i procedurama za dalje optuživanje Rusije za kršenje Konvencije Zemlje NATO-a sprovode neke od ovih aktivnosti preko Tehničkog sekretarijata Organizacije za zabranu hemijskog oružja", podvlači Zaharova.

Marija Zaharova
Marija Zaharova foto: Profimedia

Isfabrikovani, a navodno činjenični materijali, slično kao u Siriji, biće predati međunarodnim stručnjacima koji su "promptno stigli u Ukrajinu da sastave tzv. pseudo nezavisni izveštaj da Moskva koristi hemijsko oružje", ističe portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ona navodi da ne postoji norma međunarodnog prava koja bi zaustavila zemlje NATO-a u njihovoj želji da ostvare proglašeni "strateški poraz" Rusije, posebno kada je reč o formatu hemijskih provokacija "pod lažnom zastavom" koje se godinama razrađuju u Siriji.

"Štaviše, činjenice o bliskim interakcijama kijevskog režima sa terorističkim i nacionalno-ekstremističkim grupama povezanim sa islamistima na Bliskom istoku i u Africi još jednom nas uveravaju da je hemijski terorizam veoma realna pretnja koja dolazi od ukrajinskih specijalnih službi. Upozoravamo Vašington i njegove satelite da se ne igraju vatrom kako ne bi u potpunosti uništili režim Konvencije o zabrani hemijskog oružja koji je izgrađen od 1997. godine", zaključuje Zaharova.

Bonus video:

00:28

ZAHAROVA: OVK MOŽDA PRISUTNA U UKRAJINI POD DRUGIM IMENOM! Na borbenim područjima pronađena tela sa odstranjenim organima

(Espreso/ RT Balkan/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.